
ludzi żyje w niewłaściwych warunkach sanitarnych. Cierpią przede wszystkim mieszkańcy Afryki i Azji. Brak czystej wody i dostępu do urządzeń sanitarnych oznacza choroby i śmierć. Co roku ponad milion dzieci umiera na biegunkę oraz inne choroby wywołane spożyciem zanieczyszczonej wody oraz z powodu niewłaściwych warunków sanitarnych. W 2004 liczba zgonów z powodu biegunki była sześciokrotnie

Zasoby wodne w Europie – zagrożenie brakiem wody i suszą” jeśli chodzi o wodę żyjemy ponad stan, a tymczasem na kontynencie rośnie jej deficyt. W czasie, gdy państwa Europy południowej nadal borykają się z ogromnymi problemami niedoboru wody, rośnie jej deficyt również na północy kontynentu. Naukowcy ostrzegają, że ze względu na zmiany klimatu, nasili się dotkliwość i częstotliwość występowania suszy. Zalecają oszczędności, używanie wody deszczowej, czy też oczyszczonych ścieków tzw. szarej wody. Według raportu w niektórych krajach Europy straty wody z powodu nieszczelności przekraczają 40% całkowitych dostaw wody. Amerykanin zużywa dziennie średnio 500 litrów wody, a Polak 190 litrów. Przeciętny mieszkaniec Afryki ma do swojej dyspozycji jedynie 47 litrów wody dziennie, a najbiedniejsi mieszkańcy krajów rozwijających się często jedynie 5-10 litrów. To tyle, ile zużywamy przy jednym pociągnięciu za spłuczkę. Według raportu Europejskiej Agencji Ochrony Środowiska „Waterresources: Quantity and Flows” roczny pobór wody w Polsce w latach 1998-2007 stanowił mniej niż 20% dostępnych krajowych zasobów. Tym samym Polska jest ósma w rankingu krajów europejskich co do wielkości poborów, zajmując miejsce pomiędzy Niemcami a Francją. Wskaźnik ten w porównaniu z latami dziewięćdziesiątymi XX wieku zmniejszył się o blisko 10%, co jest tendencją ogólnoeuropejską i wiąże się głównie z transformacją gospodarki i uwarunkowaniami ekonomicznymi (wzrost cen wody). Polska, jak inne kraje europejskie doświadcza okresowych, o charakterze regionalnym, problemów z dostępem do wody. Deficyty wody to efekt zmian klimatu, wodochłonnego przemysłu, sposobu zagospodarowania terenu oraz naturalnych warunków. Podobne przyczyny można wiązać z większą częstotliwością zjawisk powodziowych, większą w ostatnich latach w skali kraju i Europy. Oszczędzanie wody w Polsce wpływa nie tylko na zasoby wodne naszego kraju. Ma również znaczenie globalne, bowiem na dostarczenie wody do naszych domów potrzeba energii.
Oszczędzając wodę oszczędzamy więc energię, a tym samym chronimy klimat, zmiany którego wpływają na zasoby wody na świecie. Bez jedzenia człowiek może przeżyć nawet miesiąc, a bez wody tylko trzy dni.

Głód
zagadnienie głodu na świecie to nie tylko brak pożywienia. To także głód utajony, który jest spowodowany niedoborem określonych składników i witamin, a zwłaszcza mającego ogromne znaczenie białka. Właśnie braki jakościowe są na ogół bardziej powszechne i trudniejsze do złagodzenia niż braki ilościowe.
Statystyki
Według ostatniego raportu
ONZ co pięć sekund na świecie umiera z głodu jedno
dziecko. 20 tysięcy dziennie.
Na całym świecie, wg ONZ, głodują 852 miliony ludzi,
czyli co szósty mieszkaniec
naszej planety. Najgorzej jest w Afryce na południe od Sahary oraz
w Indiach i Chinach.
Według danych
przedstawionych przez FAO z powodu głodu cierpią 852 mln ludzi, o 18
mln więcej niż w latach
poprzednich.
Co roku umiera 5 mln dzieci.
W 30 krajach, gdzie mieszka połowa cierpiącej z powodu głodu i niedożywienia populacji,
udało się zredukować to zjawisko o 25%.
Klęski
głodu:
1991-1993 głód w Somalii
1996 głód w Korei Północnej
1998 głód w Sudanie spowodowany
przez drugą sudańską wojnę domową i suszę
1998 ENSO głód w północno-wschodniej
Brazylii
1998-2000 głód w Etiopii. Sytuację pogorszyła wojna
erytrejsko-etiopska
1998-2004 II wojna
domowa w Kongu. 3,8 miliona ludzi zmarło, przeważnie z głodu i od chorób
2000-2008 kryzys żywnościowy w Zimbabwe
spowodowany przez politykę ziemskich reform
Roberta Mugabe'a
2003- głód w Sudanie
2005 r. kryzys żywnościowy w Malawi
2005-2006 kryzys żywnościowy w Nigerze
2006 r. kryzys żywnościowy na Półwyspie Somalijskim
2008- kryzys żywnościowy w Birmie. Cyklon
Nargis zdewastował główny rejon produkcji ryżu w Birmie
2008- Kryzys żywnościowy w Korei Północnej
2008- kryzys żywnościowy na Półwyspie Somalijskim
2008- kryzys żywnościowy w Afganistanie
2008- kryzys żywnościowy w Bangladeszu
2008- kryzys żywnościowy w Afryce Wschodniej
Głodujące dzieci
Niedożywienie powoduje 55% z
wszystkich zgonów dzieci na świecie - proporcja,
jakiej nie osiągnęła żadna choroba zakaźna od czasów zarazy morowej.
Ok. 183 milionów dzieciach waży mniej, niż powinny w swoim wieku.
Tylko w r. 1997 w
krajach ubogich uratowano życie co najmniej 300 tys. dzieci dzięki programowi uzupełniania witaminy A w pożywieniu.
Za cenę jednego pocisku
rakietowego szkoła pełna głodnych dzieci mogłaby przez 5 lat wydawać codzienny posiłek południowy.
W latach 1990-tych ponad
100 milionów dzieci zmarło z chorób i głodu. Można było temu zapobiec za cenę dziesięciu bombowców Stealth lub za
dwudniowe światowe wydatki na cele
wojskowe.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń